Azure Virtual Desktop

Azure Virtual Desktop (AVD) is de Virtual Desktop Infrastructure (VDI) oplossing van Microsoft. AVD is gebouwd bovenop het krachtige Azure platform, hierdoor erg schaalbaar en veilig. Het is een complete virtualisatie-oplossing voor desktops of individuele applicaties. Daarnaast is het een groot voordeel dat AVD sterk integreert met Microsoft’s andere oplossingen vanuit Office 365 zoals Microsoft Teams en OneDrive for Business.

De virtuele werkplek die met Azure Virtual Desktop wordt gerealiseerd kan overal ter wereld en mobiel beschikbaar worden gesteld aan de gebruiker. De gebruiker logt vervolgens op een veilige manier in op deze werkplek met conditionele toegang en Multi Factor Authenticatie (MFA). Om te voorkomen dat de gebruiker elke keer de specifieke gebruikersprofiel instellingen moet invoeren kan er gebruik worden gemaakt van FSLogix Profile Containers.

Voor wie is Azure Virtual Desktop interessant?

Azure Virtual Desktop kan in principe voor iedereen van toegevoegde waarde zijn. Waar we in de praktijk het grote voordeel zien is enerzijds een volledige Windows desktop voor gebruikers die veel vanaf afstand werken en anderzijds is het een krachtige oplossing om een, enkele, “verouderde” applicatie toch aan te bieden op een hardware onafhankelijke moderne werkplek.

Als je de nodige (plus)punten onder elkaar zet, dan heeft Microsoft met Azure Virtual Desktop een uitstekende oplossing ontwikkeld voor het aanbieden van een werkomgeving. We sommen de punten hieronder voor je op:

  • Multi-user Windows 10 omgeving, welke een volwaardige Windows 10 ervaring biedt
  • Geoptimaliseerde werking van Office 365, inclusief OneDrive en Outlook search ondersteuning, welke mogelijk is gemaakt door de inzet van FSLogix techniek
  • Het is mogelijk een zelf gemaakt Windows 10 image te gebruiken
  • Een persoonlijk gekoppelde desktop kan worden aangeboden
  • Beheer vind alleen nog maar plaats op het image en virtuele servers (RDS Sessions Hosts), niet meer op de infrastructuur
  • Werk vanaf een willekeurig platform (MacOS, IOS, Linux, Android) via de native client of HTML5 georiënteerde website
  • Het is zelfs mogelijk om Windows 7 met ondersteuning af te nemen

Hoe zit het met het beheer?

Het beheer van de Azure Virtual Desktop infrastructuur wordt voor een groot gedeelte door Microsoft gedaan. Zie de afbeelding hiernaast.

Om het beheer op de AVD infrastructuur uit te voeren dat voor de eigen verantwoordelijk is heeft Microsoft in het bestaande Azure portal een sectie toegevoegd. Wanneer er al gebruik wordt gemaakt van Microsoft Endpoint Manager dan is het ook mogelijk vanuit deze beheeromgeving de AVD omgeving te beheren. Zie deze link voor meer informatie.

Microsoft Defender for Endpoint is ook beschikbaar om de virtuele werkplek Windows 10 omgeving veilig te houden. Dit is wederom een mooi voorbeeld van de integratie. Zie ook deze link voor meer informatie.

Aan de slag

Is uw interesse gewekt? Heeft u een virtuele desktop (Citrix/VMWare) omgeving die aan vervanging toe is? Is er een “verouderde” applicatie die niet mee kan op een Microsoft moderne werkplek? Heeft u AVD implementatie gedaan maar twijfelt u aan de configuratie? Op al deze vragen kunnen de specialisten van SCCT een antwoord geven. Desgewenst doen we een assessment op de huidige omgeving en verwerken we de bevindingen in een uitgebreid adviesrapport. Wij staan voor u klaar en helpen u graag.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Azure Virtual Desktop? Neem dan contact met ons op.