Microsoft biedt drie oplossingen voor het monitoren van Azure componenten van bare-metal-infrastructuur tot applicatiedata. Azure Monitor is er daar een van. De beste monitoring-strategie combineert het gebruik van alle drie om een uitgebreid en gedetailleerd inzicht te krijgen in de status van afgenomen Azure diensten.

  • Azure Monitor – Biedt visualisatie, query, alerting en automatisering van gegevens vanuit zowel de Azure infrastructuur als iedere individuele Azure resource
  • Application Insights – Biedt detectie en diagnostiek voor problemen bij de applicatielaag van een Azure dienst en is het standaard diagnostische platform voor App Services en Web Apps
  • Log Analytics – Onderdeel van Operations Management Suite – Biedt een complete IT-managementoplossing voor zowel lokale en third-party cloud gebaseerde infrastructuur. Gegevens van Azure Monitor kunnen direct naar Log Analytics worden gestuurd, zodat de metrics en logs voor de gehele IT-omgeving op één plaats inzichtelijk zijn

Azure Monitor

Azure Monitor biedt de volgende voordelen:

  • Monitor Azure resources via gedetailleerde logbestanden
  • Stel Alerts in en voer proactieve, geautomatiseerde acties uit
  • Gebruik flexibele configuratie- en dataverbruik-opties
  • Integreer met third-party analytische en notificatie-applicaties

Monitor Azure resources via gedetailleerde logbestanden

U krijgt gedetailleerde, actuele performance- en verbruiksdata, toegang tot het activiteitenlogbestand dat elke API-oproep opslaat en diagnostische logbestanden die u helpen bij het debuggen van problemen in uw Azure resources. Alle monitoringsgegevens die u nodig hebt om uw Azure resources te kunnen beheren en onderhouden is centraal beschikbaar via Azure Monitor.

Stel alerts in en voer geautomatiseerde acties uit

Het is beter om een ​​probleem op te sporen voordat het uw bedrijf beïnvloedt. Met Azure Monitor kunt u waarschuwingen instellen en proactief reageren op gebeurtenissen door automatische acties uit te laten voeren, zoals het automatisch schalen van een set Virtuele Machines, het starten van een Azure Automation Runbook of het aanroepen van een webhook.

Gebruik flexibele configuratie- en dataverbruik-opties

Als er een probleem optreedt, moet u de oorzaak snel kunnen vinden. Azure Monitor biedt de gereedschappen die u nodig heeft om een ​​operationeel probleem te analyseren en te diagnosticeren, zodat u het efficiënt kunt oplossen. Creëer dashboards met grafieken van performance-statistieken, doorzoek recente Azure subscription-activiteiten en deel inzichten met collega’s.

Integreer met third-party analytische en notificatie-applicaties

Ontvang rijke end-to-end monitoring en analyse door Azure Monitor te combineren met al aanwezige monitoring-applicaties. Azure Monitor integreert met Application Insights, Operations Management Suite Insight & Analytics, en een verscheidenheid aan partner tools. Verder biedt Azure Monitor ook REST APIs en webhooks die u kunt gebruiken om zelf integratie met overige tooling te bouwen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de toegevoegde waarde van Azure Monitor? Neem dan contact met mij op.

Carlo Schaeffer
Carlo SchaefferTechnical Director - 088 – 06 06 400