Het is een bekend gezegde in de wereld van technologie: “Alle goede dingen komen tot een einde.” En dat geldt ook voor Windows Server 2012 en Windows Server 2012 R2. Op 10 oktober 2023 wordt de ondersteuning voor deze serverbesturingssystemen officieel beëindigd door Microsoft. Dit betekent dat na deze datum gebruikers geen toegang meer hebben tot beveiligingsupdates, bugfixes, technische ondersteuning, of updates van online technische inhoud voor deze versies van Windows Server. Dit nieuws roept belangrijke vragen op voor organisaties die nog steeds op deze systemen vertrouwen. Wat zijn de opties voor de toekomst en hoe kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze veilig en up-to-date blijven?

De Belangrijkste Punten

  • Einde van de ondersteuning: 10 oktober 2023 is de officiële datum waarop Microsoft stopt met het leveren van ondersteuning voor deze besturingssystemen.
  • Geen beveiligingsupdates: Na deze datum zullen er geen beveiligingsupdates meer beschikbaar zijn, waardoor systemen kwetsbaar worden voor nieuwe bedreigingen.

Als upgraden naar een nieuwere versie van Windows Server geen optie is, hebben gebruikers de mogelijkheid om gedurende maximaal drie jaar Extended Security Updates (ESU’s )te gebruiken. Deze updates zijn beschikbaar in Azure of kunnen worden aangeschaft voor on-premises implementaties.

Welke opties zijn er voor organisaties die Windows Server 2012 en 2012 R2 inzetten

1. Migreren naar Azure
Een van de meest aantrekkelijke opties is het migreren van de toepassingen en databases naar Azure. Klanten die voor deze route kiezen, kunnen profiteren van maximaal drie jaar gratis Extended Security Updates (ESU’s) na het einde van de ondersteuningsdatum. Dit geldt voor verschillende Azure-services, waaronder Azure VMware Solution, Azure Stack HCI, Virtual Machines, en Dedicated Host. Bovendien kunnen organisaties gebruikmaken van Azure Hybrid Benefit om kosten te besparen op hun Windows Server- en SQL Server-licenties.

2. On-premises upgraden naar Windows Server 2022
Voor organisaties die liever on-premises blijven, is een upgrade naar Windows Server 2022 een goede keuze. Deze nieuwe versie van Windows Server biedt de nieuwste beveiligingsfuncties en prestatieverbeteringen. Het biedt ook de mogelijkheid om uitgebreide beveiligingsupdates (ESU’s) aan te schaffen voor Windows Server 2012. Hiermee kunnen gebruikers tot maximaal drie jaar beveiligingsupdates ontvangen, die jaarlijks verlengbaar zijn tot 13 oktober 2026.

3. Azure Arc voor beveiliging en beheer
Organisaties die ESU’s aanschaffen voor Windows Server 2012 kunnen Azure Arc gebruiken om deze updates automatisch on-premises te implementeren. Azure Arc biedt een integratie om Azure-beveiliging en -beheer uit te breiden naar de on-premises omgeving, waardoor organisaties kunnen profiteren van de voordelen van de cloud, zelfs als ze gedeeltelijk on-premises blijven.

Klaar voor de toekomst: bescherm uw IT-infrastructuur

Het einde van de ondersteuning voor Windows Server 2012 en 2012 R2 is een belangrijk keerpunt voor organisaties die deze systemen nog steeds gebruiken. Het team van SCCT staan voor u klaar om u te helpen bij deze transitie. Met onze expertise in Microsoft-technologieën en cloudmigratie kunnen we u begeleiden bij het kiezen van de juiste route voor uw organisatie, of dat nu migreren naar Azure, upgraden naar Windows Server 2022, of ESU’s implementeren is. Neem vandaag nog contact met ons op om uw overgang naar een veiligere toekomst te starten.