In Januari 2020 werd het belang van updates voor het beveiligen van de IT omgeving wederom getoond. Waar de wereld in de ban was van het veiligheidslek in Citrix Netscaler, was het ook een maand waarin met spoed de laatste Windows updates geïnstalleerd moesten worden om het besturingssysteem veilig te houden.

Voor het managen van Windows updates wordt vaak gebruik gemaakt van een WSUS server of een SCCM server. Maar Azure Update Management is de laatste jaren doorontwikkeld tot een oplossing die zeker het overwegen waard is. Deze service binnen Azure Automation kan helpen met het up to date houden van een hybrid omgeving. Naast Azure virtuele machines kunnen ook on-premises servers via Azure gemonitord en beheerd worden.

De kracht zit in de flexibiliteit en de mogelijkheden. De updates kunnen eenmalig worden ingepland of in een vast patroon worden toegepast. Een unieke optie is om een script te runnen voordat de update start of nadat hij is voltooid. Hierbij zal de update gestopt worden als het script een fout oplevert. Door gebruik te maken van scripts, Azure Monitor voor alerts en dynamische groepen om de virtuele machines aan een schema toe te voegen kan de beheerlast flink verlaagd worden.

Zoals gezegd kan Azure Update Management ook gebruikt worden voor on-premises servers. Dit kan via een gateway als de servers geen toegang tot Azure mogen hebben. Een WSUS server kan behouden worden als distributiepunt voor de updates als dat gewenst is. Zodra de server door middel van een agent is aangesloten aan Update Management, wordt het ook mogelijk om de serverfunctionaliteit te monitoren in Azure Monitor.

Wij zien Azure Update Management als een volledige en voordelige oplossing om te zorgen dat servers up to date blijven. Wilt u weten of deze oplossing passend is voor uw omgeving? Neem dan vrijblijvend contact op met een van uw contactpersonen bij SCCT. Wij helpen u graag verder.