In de moderne werkomgeving, waarin mobiele apparaten een essentieel onderdeel zijn, is het effectieve beheer en de beveiliging van deze apparaten van cruciaal belang. Twee prominente spelers op het gebied van mobiel apparaatbeheer (MDM) zijn Microsoft Intune en JAMF. Beide oplossingen zijn ontworpen om organisaties te helpen bij het beheren en beveiligen van hun apparaten, maar ze verschillen in termen van ondersteunde platforms, gebruiksgemak, functionaliteit en integraties.

Ondersteunde platforms

Microsoft Intune is een MDM-oplossing die een breed scala aan platforms ondersteunt, waaronder Windows, macOS, iOS en Android. Als product van Microsoft biedt het naadloze integratie met andere Microsoft-oplossingen, wat voordelen kan opleveren voor organisaties die al gebruikmaken van het Microsoft-ecosysteem. Aan de andere kant richt JAMF zich voornamelijk op het beheer van Apple-apparaten, zoals macOS, iOS, iPadOS en tvOS. Het biedt specifieke functionaliteiten en diepgaande integraties met Apple-services, waardoor het een voorkeurskeuze is voor organisaties die voornamelijk op Apple vertrouwen.

Gebruiksgemak

Microsoft Intune biedt een overzichtelijke gebruikersinterface die goed integreert met andere Microsoft-producten. Hoewel het enige tijd kan vergen om vertrouwd te raken met de verschillende instellingen en opties, kan het een goede keuze zijn voor organisaties die al bekend zijn met de Microsoft-omgeving. Aan de andere kant staat JAMF bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en intuïtieve workflows, vooral voor het beheer van Apple-apparaten. Het biedt een uitgebreide reeks tools en instellingen die specifiek zijn ontworpen voor het beheren van Apple-functies.

Functionaliteit

Wat betreft functionaliteit bieden zowel Microsoft Intune als JAMF uitgebreide mogelijkheden voor apparaatbeheer. Microsoft Intune omvat het implementeren van apps vanuit verschillende bronnen, het beheren van apparaatconfiguraties, het afdwingen van beveiligingsbeleid en integratie met Microsoft-services. Aan de andere kant biedt JAMF specifieke functies voor Apple-apparaten, zoals het implementeren van apps via de App Store, het beheren van apparaatconfiguraties, het toepassen van beleidsregels en het beveiligen van apparaten met behulp van Apple-services. De keuze hangt af van de specifieke behoeften van jouw organisatie en het type apparaten dat je beheert.

Integraties

Microsoft Intune integreert met verschillende Microsoft-services, zoals Azure Active Directory, Office 365 en Endpoint Manager. Dit biedt organisaties een geïntegreerde oplossing voor het beheer van apparaten binnen de bredere Microsoft-omgeving. Daarnaast is er ook een integratie mogelijk met Apple Business Manager. JAMF integreert daarentegen naadloos met Apple-services en -tools, zoals Apple Business Manager, DEP (Device Enrollment Program) en VPP (Volume Purchase Program), waardoor het implementeren en beheren van apparaten in een Apple-ecosysteem eenvoudig wordt.

Wanneer te kiezen voor JAMF ten opzichte van Microsoft Intune

JAMF wordt meestal gebruikt in de volgende situaties ten opzichte van Microsoft Intune:

 • Apple-ecosysteem:
  Als je voornamelijk Apple-apparaten gebruikt, biedt JAMF specifieke functionaliteit en diepgaande integraties met Apple-services.
 • Apple-specifieke functies:
  JAMF biedt uitgebreide mogelijkheden voor het beheer van apps via de App Store, het configureren van specifieke instellingen en het gebruik van Apple-services.
 • Gebruiksvriendelijkheid voor Apple-beheer:
  JAMF heeft een intuïtieve interface en workflows die specifiek zijn ontworpen voor het beheer van Apple-apparaten.
 • Diepgaande Apple-integraties:
  JAMF integreert naadloos met Apple-services en -tools, waardoor je de voordelen van een geïntegreerd Apple-ecosysteem kunt benutten.
 • Gespecialiseerde ondersteuning voor Apple:
  JAMF biedt specifieke ondersteuning en expertise op het gebied van Apple-beheer en -implementatie.

Conclusie JAMF vs. Microsoft Intune

Bij het kiezen tussen JAMF en Microsoft Intune is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften en apparaten binnen jouw organisatie. Als je voornamelijk Apple-apparaten gebruikt en specifieke functionaliteit voor het beheer van Apple-functies nodig hebt, is JAMF de geschikte keuze. Voor een meer heterogene omgeving met verschillende apparaten en een focus op Microsoft-services, is Microsoft Intune een betere optie. Zorg ervoor dat je de functionaliteit, gebruiksgemak en integratiemogelijkheden van beide oplossingen zorgvuldig afweegt voordat je een definitieve beslissing neemt.