Heeft u het al gehoord? Microsoft heeft aangekondigd dat het mainstream support voor SharePoint 2013 is verlopen op 10 april 2018. Geen paniek, uiteraard blijft uw SharePoint Farm nog steeds werken. Het is wel verstandig om na te gaan denken wat dit gaat betekenen voor uw organisatie. Je wilt natuurlijk geen enkele risico lopen wanneer SharePoint 2013 gebruikt wordt. In dit artikel wordt uitgelegd wat de verloop van de Mainstream support op SharePoint 2013 betekent en wat de upgrade opties zijn.

Wat bekent dat voor uw organisatie?

Afgelopen 10 april is het mainstream support op SharePoint 2013 verlopen. Dit betekent dat SharePoint 2013 niet doorontwikkeld zal worden, daarnaast zullen suggesties voor verbeteringen niet meer in de roadmap van de 2013 versie worden opgenomen. Voor Microsoft SharePoint Foundation 2013 Service Pack 1 en Microsoft SharePoint Server 2013 Service Pack 1 is de einddatum van de mainstream Support 4/10/2018. De extended support, de periode die ingegaan is van af 10 april 2018, eindigt op 4/11/2023.

Om na 10 april 2018 ondersteuning van Microsoft te vragen heeft uw SharePoint serverfarm een ​​patchniveau van CU van april 2017 of later nodig. Een jaar later, na 10 april 2019, bevindt de SharePoint-serverfarm zich op een patchniveau van april 2018 CU of later.

Hieronder staat een tabel met het vereiste patchniveau voor SharePoint 2013 tot het einde van de uitgebreide ondersteuningsfase:

Welke opties zijn er?

  • U gaat niet migreren en blijft SharePoint gebruiken zoals het nu is. Dit brengt een groot beveiligingsrisico met zich mee. Daarnaast kunt u geen gebruik maken van nieuwe functionaliteit.
  • U kiest ervoor de verouderde SharePoint 2013 SP1 versie te migreren naar SharePoint 2016. De opslag blijft lokaal staan maar is al wel voorbereid om een verbinding te leggen met Office 365 (hybride). Hiermee bent u klaar voor een migratie naar SharePoint Online (Office 365) en alle andere applicaties in het Office 365 platform. Ook weet u zeker dat u de komende jaren op een modern platform werkt welke voorzien is van adequaat support.
  • U kiest ervoor een migratie traject te starten waarbij vooral de inhoud wordt verhuisd naar de SharePoint Online omgeving aangeboden vanuit Office 365. Door dit scenario te kiezen kiest u ervoor geen onderhoud meer uit te hoeven voeren aan eigen hardware. Daarnaast wordt het SharePoint Online platform constant up to date en veilig gehouden door Microsoft. Het onderhoud aan SharePoint is daarmee ook uit handen genomen.

Meer weten?

SCCT kan u helpen om de juiste keuze te maken met betrekking tot uw SharePoint omgeving. Vanuit onze, dagelijkse, praktijkervaring kunnen we u adviseren welke keuze het beste voor uw organisatie van toepassing is. Wilt u meer weten over de voordelen van SharePoint 2016 of SharePoint Online dan bent u bij ons aan het juiste adres. Stel gerust uw vragen en waar van toepassing komen we graag bij u langs voor een nadere toelichting.

Carlo Schaeffer
Carlo SchaefferTechnical Director - 088 – 06 06 400