Het is bijna niet voor te stellen maar dik een jaar geleden is Microsoft Teams gelanceerd. Dé samenwerkingsapp waarin diverse Office 365 workloads zoals Skype for Business, SharePoint, OneDrive en Yammer in samenkomen om organisaties tot een beter samenwerkingsresultaat te komen. Maar is dit ook de werkelijkheid? En hoe werkt Microsoft Teams in de praktijk? Hoe kan onze organisatie hiervan profiteren? Waar moeten wij beginnen?
De technische toepassing van Microsoft Teams is helder en groeit met de dag, maar deze functionele vragen worden vaak bewust en soms onbewust gesteld door onze klanten.

Hoe werkt Microsoft Teams in de praktijk

De werking van Microsoft Teams hangt af van de manier van werken binnen een organisatie. Een DevOps Agile/Scrum georiënteerde organisatie zal een andere indeling gebruiken binnen Teams ten opzichte van een Prince2 georiënteerde organisatie. Eén ding wat overeenkomt is samenwerking, de draagkracht en motivator van het gebruik van Microsoft Teams. Dus ongeacht hoe uw organisatie georiënteerd is, er is altijd een manier van werken te definiëren binnen Microsoft Teams.

Kan uw organisatie profiteren van Microsoft Teams

Ja, tenzij. En waarom tenzij, dit heeft alles te maken met de mate van innovatie acceptatie binnen uw organisatie. Microsoft Teams is een product in ontwikkeling, de basis is kwalitatief goed en nagenoeg elke week worden nieuwe ontwikkelingen toegevoegd. Als voorbeeld, Microsoft Teams was begin 2017 een paarse schil rond SharePoint en OneDrive en was alleen goed te gebruiken als alle data gemigreerd zou worden naar de applicatie. Inmiddels zijn er diverse koppelingen te maken met allerlei databronnen waardoor dit niet meer nodig is.

De kracht van Microsoft Teams is het samenbrengen van verschillende toepassingen waardoor de snelheid en kwaliteit van de samenwerking bevorderd wordt. Samenwerken in een document is handig, zeker als er ook een directe meeting of stand-up geopend kan worden vanuit dezelfde applicatie. En daarbij maakt het niet uit waar en welk type apparaat er gebruikt wordt, alles is mogelijk.

Hoe het beste te beginnen met Microsoft Teams

Alle begin is lastig, zegt een oude wijsheid. Bij Microsoft Teams ligt dit anders, het is een losstaande applicatie en eenvoudig te installeren op een desktop of mobiel device en is niet gebonden aan de andere Office 365 suite applicaties zoals Word, Excel of Skype for Business.
Door het opzetten van ‘Teams’ en ‘Channels’ kan er gekozen worden om op een projectmatig of DevOps way-of-working manier te werken. Dit kan flexibel, want het aanmaken, wijzigen, verwijderen van teams en channels is eenvoudig en direct uit te voeren dus een begin is snel gemaakt.
Voordeel van Microsoft Teams is dat de applicatie naast bestaande applicaties kan draaien, zoals SharePoint, OneDrive en Skype for Business waardoor uw organisatie geleidelijk kan wennen aan de nieuwe manier van werken, maar ook tegelijk nog gebruik kan maken van de vertrouwde applicaties. Tot de keuze gemaakt wordt om volledig Microsoft Teams te gebruiken en de ‘knop’ (letterlijk) wordt omgezet.

Waar kunt u terecht voor vragen

Heeft u vragen over Microsoft Teams of bent u geïnteresseerd in een implementatie van deze dienst, dan bent u bij SCCT aan het juiste adres. SCCT heeft ervaring met de implementatie van deze uitgebreide Office 365 oplossingen. We komen graag bij u langs voor een demonstratie. Aansluitend op de demonstratie kunnen we uw exacte eisen en wensen bespreken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de toegevoegde waarde van Microsoft Teams? Neem dan contact met mij op.

Carlo Schaeffer
Carlo SchaefferTechnical Director - 088 – 06 06 400