Windows Information Protection biedt een geïntegreerde en centrale manier voor het beheer van bedrijfsgegevens in applicaties en documenten. Daarnaast ontstaat tevens de mogelijkheid om toegang tot zakelijke gegevens van zowel bedrijfs- als persoonlijke apparaten te verwijderen.

De vier voordelen van Windows Information Protection:

  1. Duidelijke scheiding tussen persoonlijke en bedrijfsgegevens, zonder dat werknemers genoodzaakt zijn om tussen mobiele apps of geïsoleerde omgevingen te schakelen;
  2. Aanvullende gegevensbescherming voor bestaande bedrijfsapplicaties zonder dat deze apps hoeven te worden geüpdatet;
  3. De mogelijkheid om alleen bedrijfsgegevens van devices te wissen terwijl persoonlijke gegevens bewaard blijven;
  4. Gebruik van auditrapporten voor het bijhouden van problemen en corrigerende acties.

Achtergrond

Ontworpen als een alternatief voor Data Loss Prevention (DLP) oplossingen van overige bedrijven zoals Samsung Knox en Symantec Data Loss Prevention, bevat Windows 10 vanaf versie 1607 (Anniversary Update) ondersteuning voor Windows Information Protection. WIP heeft eerder bekend gestaan onder de naam Enterprise Data Protection (EDP), en is ingebouwd in Windows, zodat Microsoft een naadloze gebruikerservaring kan bieden. Hierdoor zijn geen speciale applicaties nodig of gebruik van een geïsoleerde omgeving om te werken met bedrijfsgegevens, zoals vereist door andere producten.

Met Windows Information Protection bevat Windows nu de functionaliteit die nodig is om persoonlijke en zakelijke informatie te identificeren, te bepalen welke applicaties er toegang hebben en de basiscontroles uit te voeren die nodig zijn om te bepalen wat medewerkers kunnen doen met die bedrijfsgegevens (bijvoorbeeld: beperkingen voor kopiëren en plakken). Windows Information Protection is speciaal ontwikkeld om samen te werken met Office 365 Pro Plus en Azure Information Protection, die kunnen helpen bij het beveiligen van bedrijfsgegevens wanneer die het apparaat verlaat of wanneer het met anderen gedeeld wordt (bijvoorbeeld: Beperkingen voor afdrukken, doorsturen van e-mails).

WIP is een oplossing die gemakkelijk te implementeren is door de configuratie van een speciale policy-set binnen Microsoft Intune of System Center Configuration Manager en WIP is klaar voor gebruik.

Om gebruik te maken van WIP, hoeven medewerkers geen speciale mappen te gebruiken, een geïsoleerde omgeving te starten of alternatieve apps te installeren. In plaats daarvan werkt de oplossing helemaal achter de schermen en helpt om gegevens te beschermen waar deze zich op het apparaat bevindt. Het kan zelfs met de beveiliging doorgaan als gegevens worden gekopieerd naar verwijderbare opslagapparaten, zoals een USB-drives. De mogelijkheden van WIP zijn volledig geïntegreerd in Windows, waardoor medewerkers direct gebruik kunnen maken van al bekende apps om toegang te krijgen tot beveiligde content.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de toegevoegde waarde van Windows Information Protection? Neem dan contact met mij op.

Carlo Schaeffer
Carlo SchaefferTechnical Director - 088 – 06 06 400