Windows 365 Cloud-pc of Azure Virtual Desktop?

Azure Virtual Desktop – Een ware revolutie!

Met de introductie van Azure Virtual Desktop (AVD) in Q1’ 2019 heeft Microsoft een ware revolutie ontketend in het land wat de virtuele werkplek heet. Een beheerplatform in de Azure publieke cloud  waarbij traditionele Remote Desktop Services (RDS) rollen zijn samengevoegd en de klant alleen verantwoordelijk is voor het virtuele netwerk en de virtuele machines waar de gebruikers naartoe verbinden. Een complexe infrastructuur en beheer voor RDS Connection Brokers (inclusief RDS database) en RDWeb/Gateway servers is verleden tijd. AVD biedt de mogelijkheid om zowel persoonlijke virtuele machines beschikbaar te stellen óf vanuit een multi-sessie gedachte waarbij meerdere gebruikers op één virtuele machine zijn ingelogd. Niet langer is dit gelimiteerd tot een Windows Server besturingssysteem en heeft Microsoft het mogelijk gemaakt om ook met Windows 10 een multi-sessie mogelijkheid te bieden. De volgende afbeelding is een hoog over weergave van Azure Virtual Desktop waarbij je als gebruiker vanaf ieder type apparaat via het AVD beheerplatform verbind naar de virtuele werkplek.

Windows 365 Cloud-pc – Enterprise of Business?

Inmiddels zijn er veel organisaties die gebruik maken van AVD om een virtuele werkplek of applicatie (RemoteApp) te faciliteren. Dit draagt bij aan het concept waarbij de gebruiker overal en op ieder moment kan werken en de gebruiker niet meer afhankelijk is van één apparaat. Het ontwerpen, implementeren en onderhouden van AVD kan zeer complex zijn. Met de komst van Windows 365 Cloud-pc heeft Microsoft ervoor gezorgd dat een groot deel van de complexiteit wordt gereduceerd en is volledig geïntegreerd in Microsoft Endpoint Manager ook bekend als Microsoft Intune. Waar je als beheerder van AVD virtuele machines uitrolt vanuit de Azure Portal is de uitrol van een Windows 365 Cloud-pc volautomatisch. Windows 365 kent twee varianten, namelijk Enterprise en Business. Het significante verschil is dat een Windows 365 Enterprise Cloud-pc integreert met het lokale Active Directory én het Azure virtuele (hybride) netwerk van de klant. Een Windows 365 Business Cloud-pc heeft deze mogelijkheden niet. Op het moment dat de beheerder een Windows 365 licentie toewijst (afhankelijk van het type virtuele machine) aan een groep, of aan een individuele gebruiker, wordt de betreffende Cloud PC automatisch uitgerold. De gebruiker heeft de mogelijkheid om in te loggen via https://cloudpc.microsoft.com of vanuit de Microsoft Remote Desktop client. Zowel de Enterprise als Business variant worden volledig beheerd met Microsoft Endpoint Manager.

Welke keuze maak ik voor mijn organisatie?

Zowel AVD als Windows 365 Cloud-pc hebben haar eigen vereisten, voorwaarden en kenmerken. Maar wat past het beste in uw organisatie? Met behulp van onderstaande “decision tree” maken wij inzichtelijk welke keuzes gemaakt kunnen worden en wat daar de uitkomst van is.

* klik op de afbeelding voor een vergroting *

Wat kunnen wij voor u doen

Heeft u vragen over Azure Virtual Desktop of Windows 365 Cloud-pc, dan bent u bij SCCT aan het juiste adres. Neem contact met ons op en vraag ons naar de mogelijkheden voor uw organisatie. Uiteraard kunnen we beide oplossingen aan u demonstreren en voor u het beste scenario uitwerken.