Bij de jaarlijkse Ignite conferentie van Microsoft zijn een aantal nieuwe Virtual Machine types aangekondigd die gericht zijn op het aanbieden van gespecialiseerde workloads. Het gaat om de H-serie, L-serie en N-serie van VM’s. Hieronder vind u een uitleg over deze nieuwe series.

  • H-serie VM’s zijn geschikt voor processor-intensieve workloads als complexe technische en wetenschappelijke workloads. Voorbeelden zijn computational fluid dynamics, crash simulaties en weersvoorspellingen. H-serie VM’s hebben de snelste CPU’s in Azure en Remote direct memory access (RDMA) waarmee high performance computing (HPC) applicaties ondersteund worden.
  • L-serie VM’s zijn geoptimaliseerd voor storage. Deze VM’s zijn ontworpen voor toepassingen die een lage latency, hoge doorvoer en een grote lokale schijf vereisen. Hierbij kan gedacht worden aan het huisvesten van NoSQL-databases (bijv. Cassandra, MongoDB, Cloudera en Redis) of Data Warehousing applicaties.
  • N-series VM’s hebben de beschikking over Graphical Processing Units (GPU). Deze serie is al eerder in augustus aangekondigd. Deze serie komt in twee uitvoeringen, geoptimaliseerd voor visualisatie of voor compute. Hiermee zijn ze ideaal voor reken- en grafisch intensieve workloads, high-end remote visualisatie scenario’s, deep-learning en predictive analytics. De N-serie VM’s zijn voorzien van Nvidia’s Tesla hardware en GRID 2.0-technologie.

Verder heeft Microsoft per 1 oktober bij de meest populaire virtuele machines de prijzen verlaagd. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

  • De prijs van Dv2 series VM’s is verlaagd met maximaal 15%.
  • De prijs van A1 en A2 Basic VM’s is verlaagd met maximaal 50%.
  • De prijzen van de gehele F-serie is tot maximaal 11% verlaagd.
  • Av2-serie: In november 2016 komen nieuwe A-serie virtuele machines (Av2) beschikbaar, met prijzen tot 36% lager dan de huidige A-serie

A-serie VM’s is de instapklasse voor processor-intensieve taken. Dv2-serie VM’s zijn geschikt voor algemene toepassingen, met meer geheugen dan de A-serie en een lokale SSD-schijf in plaats van een traditionele HDD-schijf. De F-serie VM’s hebben voor een nog hogere CPU-to-memory-verhouding een lagere prijs dan de Dv2 serie. De huidige list-prijzen voor Azure virtuele machines zijn hier te vinden.

Toegevoegde waarde

Mocht u meer willen weten over deze veranderingen dan bent u bij SCCT aan het juiste adres. Stel gerust uw vragen en waar van toepassing komen we graag bij u langs voor een nadere toelichting.