Remote Desktop Services (RDS) biedt de mogelijkheid om applicaties vanaf een gecentraliseerde omgeving beschikbaar te stellen aan gebruikers. Een RDS on Azure infrastructuur maakt applicaties toegankelijk vanuit iedere locatie met een internetaansluiting, met ieder apparaat dat over een RDP-client beschikt. Dit kunnen ook niet-Windows gebaseerde apparaten zijn, denk aan een iPad of een Android telefoon.

Met RDS on Azure kunt u optimaal gebruik maken van de elasticiteit die het Azure platform u kan bieden. Denk hierbij aan op en af schalen. Met de lancering van Windows Server 2016 zijn de mogelijkheden nog beter geworden.

RDS on Azure op basis van Windows Server 2012 R2

Vanaf Windows Server 2012 R2 is RDS on Azure al ondersteund door Microsoft. Op basis van Windows Server 2012 R2 ziet een dergelijke infrastructuur er als volgt uit:

Bovenstaande afbeelding is een referentiearchitectuur van RDS on Azure met Windows Server 2012 R2 machines. Hierin is te zien dat naast RDS-servers, ook additionele machines nodig zijn met ondersteunende rollen als domain controllers, SQL en File Services.

RDS on Azure op basis van Windows Server 2016

Met de komst van Windows Server 2016 is RDS on Azure sterk verbeterd. Op basis van Windows Server 2016 ziet een dergelijke infrastructuur er als volgt uit:

 

Bovenstaande afbeelding is een referentiearchitectuur van RDS on Azure met Windows Server 2016. In deze architectuur zijn een aantal additionele machines weggevallen omdat Windows Server 2016 bepaalde cloud services ondersteunt, zoals Azure Active Directory Domain Services en Azure SQL Database. Deze services worden door Microsoft beheerd. Al met al wordt de RDS-architectuur op basis van Windows Server 2016 sterk vereenvoudigd.

Daarnaast ondersteunt Windows Server 2016 een nieuwe functie genaamd ‘Storage Spaces Direct’ (S2D). Met S2D kan een verhoogde beschikbaarheid van File Services worden aangeboden. Deze File Services kunnen gebruikt worden voor het opslaan van alle gebruikersprofielen.

 De vier voordelen van RDS on Azure op basis van Windows Server 2016

RDS on Azure met Windows Server 2016 biedt de volgende voordelen:

  1. Er zijn minder servers vereist, hetgeen leidt tot een lagere Total Cost of Ownership
  2. Storage Spaces Direct biedt hoge beschikbaarheid van gebruikersprofielen
  3. Ondersteuning van Windows 10 applicaties
  4. Windows 10 Look and Feel

Toegevoegde waarde

Mocht u meer willen weten over deze veranderingen en de voordelen van RDS op basis van Windows Server 2016, dan bent u bij SCCT aan het juiste adres. Stel gerust uw vragen en waar van toepassing komen we graag bij u langs voor een nadere toelichting.