De wet meldplicht datalekken en de uitbreiding van de boetebevoegdheid is sinds 1 januari 2016 actief. Hoe kunt u ervoor zorgen dat de verspreiding van (persoons)gegevens vanuit uw organisatie gemonitord en zelfs voorkomen kunnen worden binnen de clouddienst van Microsoft, Office 365. En hoe voorkomt u ongewenste toegang tot uw gegevens? Dit artikel geeft u meer inzicht in de mogelijkheden om de grip op data binnen uw Office 365 diensten te bewaren.

Welke services zijn er beschikbaar in Office 365?
Microsoft biedt een aantal services die u kunnen helpen om persoonsgegevens en gevoelige data binnen uw organisatie te houden en verspreiding te voorkomen. Daarnaast is het van belang om ongewenste toegang tot uw applicaties te voorkomen. De onderstaande services helpen u daarbij.

Advanced Threat Protection (ATP)
Deze service voor Exchange Online biedt real time beveiliging tegen geavanceerde aanvallen, schadelijke bijlagen en onveilige links via e-mail berichten. Daarnaast wordt er een uitgebreide rapportage aangeboden met de mogelijkheid te achterhalen welke e-mail, aan wie deze is verstuurd, welke onveilige links zijn aangeklikt en welke schadelijke inhoud er is geïdentificeerd en is geblokkeerd. Naast dat de service voor Exchange Online beschikbaar is, wordt ATP uitgebreid naar Windows Defender zodat het mogelijk wordt om vanuit Windows 10 met Windows Defender dezelfde features te kunnen bieden als nu beschikbaar is voor Exchange Online. Zo wordt zowel op server niveau (Exchange Online) als op client niveau de beveiliging gesloten.

Data Loss Prevention (DLP)
Zoals de naam van de service al aangeeft heeft Data Loss Prevention (DLP) alles te maken met het voorkomen van de verspreiding van (persoons)gegevens uit uw organisatie.Met DLP kan voorkomen worden dat men bedrijfsgevoelige informatie, persoonsgegevens en of financiële gegevens, zoals creditcard- en bankrekeningnummers, gedeeld worden buiten uw organisatie. Deze service is al langer beschikbaar binnen Exchange Online, maar wat men vaak niet weet is dat het ook beschikbaar is voor SharePoint Online, Onedrive for Business en Office applicaties zoals Word, Excel en PowerPoint. Ook de DLP service voorziet in een uitgebreide rapportage om inzicht te krijgen welke content binnen een bepaalde periode is gematcht met een bepaalde DLP policy.

Rights Management Services (RMS)
Door het beveiligen van informatie wordt er voorkomen dat onrecht machtigden toegang verkrijgen tot documenten en e-mailberichten. Rights Management Services (RMS) voorzien in uitgebreide toepassingen om documenten en e-mailberichten, ongeacht waar de informatie zich bevindt of wordt geopend, te beveiligen. De mate van beveiliging kan uiteenlopen tot het niet kunnen uitprinten en bewerken van documenten, of het niet kunnen doorsturen van e-mailberichten tot het extra beveiligen van documenten en e-mailberichten door middel van encryptie. De RMS service is beschikbaar voor zowel Exchange Online, als SharePoint Online, Onedrive for Business en Office applicaties.

Toegevoegde waarde
Heeft u vragen over ATP, DLP of RMS of bent u geïnteresseerd in een implementatie van deze diensten in Office 365 dan bent u bij SCCT aan het juiste adres. SCCT heeft ervaring met de implementatie van deze uitgebreide Office 365 oplossingen. We komen graag bij u langs voor een demonstratie. Aansluitend op de demonstratie kunnen we uw exacte eisen en wensen bespreken.