Inmiddels zijn wij twee maanden verder met de public preview van Windows Virtual Desktop en al aardig wat ervaringen opgedaan. De reacties die wij ontvangen, de vragen die binnenkomen, uiterst positieve signalen allemaal!

In ons eerste deel in deze serie over Windows Virtual Desktop waren we al enthousiast. In dit deel delen we onze verdere bevindingen vanuit de praktijk.

Ervaring

In de afgelopen weken hebben we verschillende omgevingen gebouwd, vergelijkingen gemaakt met andere spelers op de remote desktop markt, performance tests gedraaid, noem maar op. Hetgeen ons hier als eerste bij opvalt is de eenvoud van een installatie installatie en configuratie. Of nou het gaat om volledig gepubliceerde bureaubladen, of gepubliceerde applicaties, alles vanuit powershell in combinatie met een ARM-template en de omgeving staat.

Gebruikersbeleving

De gebruikersbeleving met het gebruik van Office 365 en dan met name de snelheid van Outlook zijn ook zeer verrassend te noemen. FSlogix heeft hier uiteraard een groot aandeel in en ook hier zie je dat de eenvoud van installatie en configuratie opvallend te noemen is*. Het opslaan van de profiel data kan zelfs rechtstreeks op een storage account, hierdoor vervalt ook de rol van de file-server aangezien de overige data via OneDrive en / of SharePoint kan worden aangeboden.

(* de FSlogix client is via een policy uit te rollen of je neemt de client op in een image en rolt alleen de instellingen uit via een policy)

Verkeerstromen

Wat zeker nog een punt van aandacht betreft, is dat elke verkeerstroom op basis van het RDP-protocol loopt. Met name in combinatie met het gebruik van Teams vanuit WVD zien we hier de nodige uitdagingen ontstaan qua snelheid en positieve gebruikers ervaring.

Grafische toepassingen

Grafische ondersteuning met behulp van Nvidia technologie is ook inzetbaar geworden, waarbij de aanschaf van kostbare hardware aan de gebruikerskant wellicht overbodig geworden is. Kies bij het aanmaken van de hostpool de beschikbare types van virtuele machines en je kan vanaf een willekeurige werkplek software gebruiken welke 3D hardware vereisen, hoe gaaf is dat?

Snel en stabiliteit

In acht nemend dat de front-end (op dit moment nog) vanuit Central US wordt aangeboden, is de snelheid en stabiliteit echt goed te noemen. De kracht van de Remote Desktop client heeft ons in ieder geval doen verbazen, de integratie van de gepubliceerde applicaties in het startmenu als voorbeeld te noemen of wat te denken bij printen, elke printer wordt via deze client meegenomen en is direct klaar voor gebruik.

Active Directory

In de huidige setup van WVD is er een verplichte aanwezigheid van domain services. Of je dat nou via Azure Active Directory Domain Services of Active Directory in combinatie met AD-Connect gebruikt, je hebt deze functionaliteit nog steeds hard nodig. Kijk bijvoorbeeld naar het configureren en activeren van computer- en gebruikerpolicies.

Printen

De printerfunctionaliteit is een punt van aandacht en zeker bij cloud-only gedreven omgevingen. Voor vele cases volstaat de aanwezige easy print methodiek en zelfs voor het uitsluitend printen van PDF-documenten vanuit de web client zien we mogelijkheden. Wil je meer controle bij het aansturen van printers, compressie van de verkeerstromen (easy print stuurt de print-data één op één door, zonder compressie of iets)? Partijen zoals Tricerat of Thinprint bieden mooie producten om het printproces beter te laten functioneren.

Management

Het beheren van de Windows Virtual Desktop omgeving is op dit moment via een dedicated pool van gepubliceerde management tools prima uit te voeren, maar er schijnt hard gewerkt te worden aan een centrale WVD management portal. Hopelijk hierover meer in deel 3.

Deel 3

In het volgende deel hopen we meer te kunnen vertellen hoe onze ervaring is met diverse clients die ingezet kunnen worden voor het gebruik van Windows Virtual Desktop. Denk als voorbeeld aan iOS 13, waarbij hoogstwaarschijnlijk het toetsenbord en de muis gebruikt kunnen worden, of is de combinatie met Samsung DeX een mooie toevoeging, of wellicht een basis chromebook? Wordt vervolgd.