Microsoft heeft op veler verzoek Single Sign-on toegevoegd aan de toch al indrukwekkende lijst features van Azure Virtual Desktop. SCCT werd door Microsoft uitgenodigd om mee te doen aan de private preview. Lees hier meer over onze ervaringen.

De opmars van Azure Virtual Desktop

Voor een veilige, robuuste en schaalbare virtuele werkplek is Azure Virtual Desktop de logische keuze, zeker wanneer je op zoek bent naar multi-session-omgevingen of wanneer er slechts één applicatie remote beschikbaar moet kunnen zijn. Sinds de introductie in 2019 is Azure Virtual Desktop aan een enorme opmars bezig: er zijn inmiddels duizenden organisaties die dagelijks de voordelen ervaren.

De meest gevraagde nieuwe feature

Microsoft is altijd bezig met het verzamelen van feedback, bijvoorbeeld via Microsoft Tech-communities, Teams-kanalen en social media. En als er één functionaliteit was waar de community om vroeg, was het wel ‘native’ Single Sign-on (SSO). Voorheen was SSO alleen mogelijk op basis van Active Directory Federation Services (ADFS), maar dat is nu verleden tijd!

De voordelen van Single Sign-on

Voor de medewerker

In het verleden moesten medewerkers zich twee keer aanmelden: eerst op Azure Virtual Desktop, en vervolgens nogmaals wanneer de desktop- of applicatiesessie startte. Niet ideaal voor de gebruikerservaring dus. De toevoeging van SSO zorgt ervoor dat aanmelden nog maar een keer hoeft.

Voor de beheerder

De afhankelijkheid van ADFS voor Single Sign-on kon nog wel eens een showstopper zijn, omdat steeds meer organisaties juist afstappen van ADFS om authenticatie rechtstreeks via Azure Active Directory te laten verlopen. SSO werkt voor zowel Azure AD Joined session hosts als Hybrid Azure AD Joined session hosts. Voor deze laatste is extra configuratie vereist.

Single Sign-on op Azure Virtual Desktop voor jouw organisatie?

De SSO-functionaliteit is vooralsnog uitsluitend beschikbaar op basis van de Windows 11 multi-session Insider Preview-build en werkt alleen wanneer de AVD Remote Desktop Client wordt gebruikt om te verbinden. Door onze deelname aan de private preview heeft SCCT de nodige praktijkervaring opgedaan. Wil je meer weten dan wat er in de officiële documentatie van Microsoft staat? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op via dit formulier.