CTO Sander Berkouwer is aanwezig bij Microsoft Ignite in Seattle en doet dagelijks verslag van de nieuwe Microsoft-ontwikkelingen die worden aangekondigd. Vandaag: dag 1.

De Microsoft Intune-productfamilie

Tijdens Ignite introduceerde Microsoft de naam Intune voor de hele productfamilie die te maken heeft met endpoint-management. Microsoft blijft investeren in de kern van Intune met verbeteringen van de functies, prestaties en Microsoft 365-integratie. Verder bouwt Microsoft verder aan haar suite van geavanceerde endpoint-managementoplossingen in de cloud, allemaal onder de Intune-productfamilie.

Momenteel werkt Microsoft aan een nieuw geavanceerd endpoint-beheerplan, dat naar verwachting in maart 2023 algemeen beschikbaar is. Het omvat onder andere Remote Help (nu al algemeen beschikbaar), Microsoft Tunnel voor Mobile Application Management (naar verwachting beschikbaar in januari 2023), Endpoint Privilege Management (publieke preview verwacht begin 2023), evenals geavanceerde endpoint analytics, app patching en packaging, en meer.

Verder wordt Configuration Manager regelmatig geüpdatet. Klanten die Configuration Manager gebruiken, profiteren van alle features in Intune dankzij de cloud. Momenteel zijn compliance van devices, configuratie-instellingen en endpoint-bescherming de drie populairste Intune-workloads die door met de cloud verbonden apparaten van Configuration Manager worden gebruikt.

Lifecycle Workflows

Bij de klanten van SCCT komen we regelmatig oplossingen tegen die ervoor zorgen dat medewerkers op hun eerste dag gelijk productief kunnen zijn. Ze kunnen veilig van rol wisselen en hun accounts worden direct uitgeschakeld op het moment dat zij de organisatie verlaten. Oplossingen van derden, maar ook implementaties vanuit Microsoft’s eigen Identity Manager-productlijn zorgen voor deze functionaliteit.

Vooral ForeFront Identity Manager en Microsoft Identity Manager beginnen inmiddels op leeftijd te raken. Dit wordt vooral zichtbaar, wanneer de organisatie meer en meer de cloud omarmt.

Tijdens Microsoft Ignite 2022, introduceerde Microsoft de Lifecycle Workflows als nieuw onderdeel van de Identity Governance-features binnen de Microsoft Entra-productfamilie:

Access Packages en Access Reviews zijn reeds bestaande onderdelen van binnen Identity Governance. Lifecycle Workflows combineren deze onderdelen in een oplossing die cloud-gebaseerde ondersteuning voor het Identity and Access Management (IAM)-proces biedt. In het Microsoft Entra-webportaal kunnen beheerders de joiners/movers/leavers-flows voor hun organisatie definiëren om automatisch taken uit te voeren rondom de momenten die er voor medewerkers toe doen:

Lifecycle Workflows bieden deze functionaliteit zonder dat de organisatie additionele systemen of agents on-premises dient toe te voegen. Met de Group Writeback-functionaliteit die eerder dit jaar werd vernieuwd, met een standaard Azure AD Connect-installatie, voldoende Azure AD Premium P2-icenties en natuurlijk een gezonde interesse in Preview-functionaliteit kunnen organisaties gelijk aan de slag met deze nieuwe feature.

Wil je weten hoe deze nieuwe features kunnen zorgen voor een meer geoptimaliseerd IAM-landschap, neem dan contact met ons op.