CTO Sander Berkouwer is aanwezig bij Microsoft Ignite in Seattle en doet dagelijks verslag van de nieuwe Microsoft-ontwikkelingen die worden aangekondigd. Vandaag: dag 2, met de nieuwste ontwikkelingen in Microsoft Teams en de nieuwe SQ3-processor.

De nieuwste ontwikkelingen in Microsoft Teams

Microsoft Teams is al een paar jaar de ultieme applicatie voor productivity en online samenwerken. Niet voor niets vormt de oplossing zo’n belangrijk onderdeel van de werkplek van SCCT. En tijdens Ignite kondigde Microsoft weer een aantal mooie ontwikkelingen aan voor Teams!

Teams Premium

Vanaf december is Teams Premium in preview. Microsoft belooft de vertrouwde Teams-ervaring, maar intelligenter, veiliger en nog meer gepersonaliseerd. Denk hierbij aan functionaliteiten als:

  • Mogelijkheid tot eigen branding, met custom logo’s en achtergronden in de meeting en in de lobby
  • Een intelligente samenvatting van de meeting voor collega’s die niet aanwezig waren
  • AI-gegenereerde taken en actiepunten die automatisch worden toegewezen aan collega’s
  • Live, real-time vertalingen tijdens de meeting voor meer dan 40 talen

Nieuwe features voor meer interactie

Ook aan de ‘normale’ versie van Teams worden verschillende nieuwe features toegevoegd:

  • Cameo: deze feature combineert je camera met een PowerPoint Live-presentatie, zodat je als gebruiker de mogelijkheid hebt om te bepalen hoe en waar je in beeld komt tijdens je presentatie
  • Excel Live: werk als team real-time samen in Excel, binnen het vergaderscherm in Microsoft Teams. De feature werkt op ieder device, inclusief Android en iOS.
  • Together mode: Microsoft zet de nieuwste innovaties in om ervoor te zorgen dat het lijkt alsof je tijdens een meeting in dezelfde kamer bent, bijvoorbeeld door het toewijzen van digitale ‘stoelen’.

Verbeterde ervaring voor Teams-kanalen

Microsoft verbetert het ontwerp van de Teams-kanaalervaring zodat deze moderner aanvoelt. De gebruikservaring wordt intuïtiever en aantrekkelijker, zodat je gemakkelijk kan meelezen met de onderwerpen en gesprekken die ertoe doen, terwijl je niet afgeleid wordt van je werk. Verder kun je kanalen vanaf nu ook aanpassen naar wens. Je kunt de branding van je organisatie toevoegen om het geheel persoonlijker te maken en het de manier waarop teams samenwerken weerspiegelt.

Introductie van Microsoft Places

Microsoft Places is een nieuwe applicatie om fysieke ruimtes te optimaliseren voor hybride werk. Fysieke werkplekken worden steeds meer opnieuw ingericht om beter tegemoet te komen aan hybride werkomgevingen. En er is technologie nodig om de brug te slaan tussen werken op kantoor en remote werken. Microsoft Places gebruikt AI om hybride werkplekken te optimaliseren: de app verbindt virtuele en fysieke ruimtes om betrokkenheid en productiviteit te stimuleren.

Onthulling van de nieuwe SQ3-processor

Dat het loont als softwareleverancier om eigen chips te ontwikkelen blijkt wel uit het succes dat Apple heeft met de apparaten die ze uitrusten met M1-processoren. Deze apparaten hebben, vooral vergeleken met hun Intel-gebaseerde tegenhangers, een veel langere batterijduur. Ook Microsoft timmert aan de weg met hun eigen processor. Oplettende lezers kennen wellicht de SQ1- en SQ2-processoren die Microsoft in haar Surface Pro X-productlijn stak. Twee jaar na de Surface Pro X-refresh met de SQ2-processor, trok Microsoft het doek tijdens Microsoft Ignite van de SQ3-processor af. Deze processor vind je in de gloednieuwe Surface Pro 9 met 5G-connectiviteit (en ook alleen in dit specifieke model).

De ARM-gebaseerde SQ3-processor kent net als de voorgangers, maar ook net als Apple’s M1-processor een flink energiezuinig ontwerp. Maar Microsoft is verdergegaan. Veel verder. De afgelopen twee jaar heeft Microsoft intern de SQ3-processor gepositioneerd als het paradepaardje voor ‘AI on the edge’. Artificial Intelligence (AI) in Azure en Microsoft 365 kennen we natuurlijk al een tijdje, maar organisaties kunnen ook baat hebben bij het inzetten van AI op de apparaten in het veld. De nieuwe Surface Pro 9 met 5G-connectiviteit biedt dit met twee apparaat-specifieke features:

Camera Effects

Microsoft’s nieuwste processorarchitectuur biedt AI voor de ingebouwde camera. Stiekem wisten we nog niet wat voor zelfregulerende functionaliteit er aan een camera toegevoegd worden wat ons leven makkelijker zou maken, maar Microsoft biedt in de ARM-gebaseerde Windows 11-versie maar liefst drie nieuwe instellingen: Automatic framing, Eye contact en Portrait blur. Automatic framing zorgt ervoor dat je als persoon altijd in het midden in beeld bent en altijd in focus bent. Het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat wanneer er een nieuw persoon in beeld komt, het beeld zich uitbreidt om ook de tweede persoon in beeld te brengen. Eye contact zorgt ervoor dat het altijd lijkt alsof je rechtstreeks in de camera kijkt, ook al is de blik op het scherm gericht. De Portrait blur zorgt er vervolgens voor dat de achtergrond netjes van een waas is voorzien, maar dat objecten die je in beeld houdt (en dus dichterbij zijn) zoals een papier niet geblurd zijn. Ook de gezichten van anderen in beeld worden niet weggevaagd, maar scherp in beeld gebracht. Alle drie de features zorgen ervoor dat er deelgenomen kan worden aan gesprekken zonder dat de ander afgeleid of gehinderd wordt; je bent immers altijd perfect in beeld.

Voice Focus

Voice Focus richt zich op de microfoon. Klussende buren, een grasmaaier of bladblazer buiten of zelfs een persoon die naast je gitaar staat te spelen… de microfoon van de Surface Pro 9 met 5G-connectiviteit zorgt ervoor dat het allemaal weggefilterd wordt en dat slechts de stem van de persoon die richting de microfoon praat wordt doorgegeven. De geluidsonderdrukkingsfunctionaliteit in Teams bood dit al op een behoorlijk niveau, maar nu kan dit binnen elke applicatie op Windows worden gebruikt.

Helaas is de Surface Pro 9 met 5G-functionaliteit nog niet te koop. De verwachting is dat het apparaat in de komende weken op de markt verschijnt. Mochten de nieuwe AI-mogelijkheden in dit apparaat voor uw organisatie als muziek in de oren klinken, neem dan vooral contact met ons op. We voorzien je graag van een passend voorstel!