CTO Sander Berkouwer is aanwezig bij Microsoft Ignite in Seattle en doet dagelijks verslag van de nieuwe Microsoft-ontwikkelingen die worden aangekondigd. Dit is zijn verhaal over de laatste dag van Microsoft Ignite, dag 3.

Tijdens Microsoft Ignite ervoer ik vanaf de eerste rij Panos Panay met David Weston, Ramya Chitrakar en Scott Manchester in gesprek. David Weston (Dwizzzle voor intimi) is Vice President Enterprise and OS Security en zette voor Windows 11 uiteen hoe informatiebeveiliging in de hardware genesteld dient te zijn. TPM- en Microsoft’s eigen Pluton-chips zorgen hiervoor voor een basis van phishing-resistente beveiliging waarop alle andere beveiligings-, maar ook productiviteitsfeatures leunen. Vanuit Microsoft Intune vullen de teams van Ramya Chitrakar, Vice President Engineering, deze features aan om werkplekken centraal en eenduidig vanuit de Microsoft datacenters te beheren.

De nieuwe Windows 365-productlijn

De technologieën waaraan Scott Manchester en zijn teams werken leunen op beide technologieën om een nieuwe vorm van productiviteit aan te bieden. Zijn Windows 365-productlijn geldt als nieuwe en veelbelovende vorm van computing. Als CTO van SCCT sprak ik Scott in de afgelopen dagen een aantal keer en verschafte hij meer achtergrond, maar ook meer duiding rondom Windows 365.

Scott werkt al 22 jaar bij Microsoft en heeft onder de noemer Project Arcadia onder andere gewerkt aan de technologieën die nu als onderdeel van Xbox Cloud Gaming worden aangeboden. Vandaag werkt hij met zijn teams om de Windows-ervaring op dezelfde manier aan te bieden aan zowel bedrijven, ontwikkelaars (in de vorm van Dev Box) en uiteindelijk aan consumenten.

Intuïtiever werken met Cloud PC

De Cloud PC, zoals Microsoft dit onder zijn aanvoering tegenwoordig noemt, biedt waanzinnige voordelen, maar is momenteel niet geheel intuïtief voor eindgebruikers. Met de nieuwe Windows 365-app, die Christiaan Brinkhoff mede ontwikkelde, komt het intuïtief en naadloos gebruiken van Windows 365 een stuk dichterbij. De functionaliteit van de website, waar mensen nu heen browsen om hun Windows 365 Cloud PC te gebruiken, vindt op deze manier een plek in het Startmenu van Windows.

Let op: drempels!

Scott ziet dat er voor Windows 365 nog wel een hoop zaken zijn aan te pakken om de Windows-ervaring in een Cloud PC aan te laten voelen als het besturingssysteem dat we vandaag de dag kennen. Microsoft steekt nu reeds miljoenen CPU’s en andere compute-resources in het aanbieden van de virtuele beeldschermen van Cloud PC’s. Microsoft Intune is inmiddels zo ver dat Windows 10, Windows 11 en Windows 365 als een geheel kunnen worden uitgerold en beheerd. De Azure-infrastructuur biedt connectiviteit naar zakelijke gegevensbronnen.

Scott deelde het werk dat zijn teams nu steken in de 4 R’s voor Windows 365: Rename, Restart, Reset en Restore. Dit zorgt ervoor dat de Cloud PC ook als een echte PC kan worden gebruikt, maar grotere uitdagingen, zoals bijvoorbeeld het naadloos migreren van een PC naar Cloud PC of het offline kunnen gebruiken van een Cloud PC klinken op dit moment nog als toekomstmuziek. Ook hier spelen de teams van Ramya en David een grote toekomstige rol.

De veiligste Windows-werkplek

Het is voor mij inmiddels geen verrassing meer waarom juist deze drie personen aanschoven bij Panos. Voor de meest veilige werkplek, op basis van Windows 10, Windows 11 of Windows 365 kunnen de drie B’s (beveiliging, beheer en beeldschermvirtualisatie) elkaar versterken.

SCCT biedt deze veiligste werkplek. We vertellen je graag meer over de Cloud PC, Azure Virtual Desktop en andere mogelijkheden rondom het adequaat beveiligen van je organisatie. Neem hier contact met ons op!