Door de aansturende storage-infrastructuursoftware van de storage hardware te scheiden, wordt het mogelijk voor organisaties om bijvoorbeeld converged hardware aan te schaffen welke gecombineerd kan worden met software defined storage, zonder afbreuk te doen aan kwesties zoals interoperabiliteit, onder- of over-commit van specifieke opslag of resources en toezicht en beheer op opslag en resources. 

Wat zijn de key componenten van SDS bij Microsoft?

Microsoft heeft SDS geïntroduceerd vanaf Windows Server 2012, waarbij vanaf Windows Server 2012 R2 SDS is doorontwikkeld tot een complete oplossing en in het bijzonder voor virtualisatie een interessant model is geworden. Door het gebruik van Storage Spaces, dit zijn virtuele disken welke gemaakt worden door het groeperen van disken uit storage pool waarop andere componenten zoals Scale-Out File Server en Cluster Shared Volumes functioneren, staat centraal in SDS.

Scale-out File Server

De scale-out file server feature, ook wel SOFS genoemd, biedt scale-out file shares aan welke continue beschikbaar zijn voor file-based applicaties in een cluster, een voorbeeld is Hyper-V. Daarbij is het mogelijk om met SOFS dezelfde folder/share te delen binnen het cluster tussen verschillende cluster server nodes.

De grootste voordelen opgesomd:

  • Actieve file-shares; Deze shares zijn continue beschikbaar en schrijfbaar voor alle cluster server nodes, hierdoor is het mogelijk om een failover uit te voeren zonder het verlies van connectiviteit.
  • Automatische verdelen van SOFS clients; Door het gebruik van Server Message Blocks (SMB) wordt de connectie van de SOFS client per file share (symmetrische storage) geïnitieerd en niet per server. Hierdoor worden SOFS clients automatisch naar de cluster server node verwezen welke toegang heeft tot de file share en het onderliggende volume. Bovendien als de cluster server node, door bijvoorbeeld een verminderde performance, niet de best mogelijke toegang verleend worden de SOFS clients automatisch herverdeeld over de andere cluster server nodes.

SMB 3.0x

Server Message Block (SMB) 3.0x biedt extra functionaliteit voor SDS naast de standaard communicatie tussen storage back-end en de Microsoft SOFS storage.

Er zijn twee belangrijke componenten om uit te lichten.

  • SMB Multichannel; Kan beschikbare netwerken voor SMB connecties automatisch detecteren en kan, in het geval van een calamiteit, transparant een fail-over uitvoeren zonder het verlies van de connectie. Daarnaast zorgt SMB mutichannel ervoor dat er over de verschillende netwerk interfaces de bandbreedte wordt verdeeld voor de server applicaties.
  • SMB Direct; Ook wel Remote Direct Memory Access (RDMA voor SMB) genoemd wordt gebruikt om het CPU gebruik en latency op de client en server te verlagen en om vervolgens een hoge bandbreedte en IOPS te leveren richting de storage. Doordat SMB Direct de mogelijkheid heeft om het geheugen direct te lezen en te schrijven naar de storage node wordt er een hoge performance gegenereerd. Daarnaast ondersteund SMB Direct de SMB Multichannel functionaliteit waardoor er load-balancing en automatische fail-over plaats kan vinden.

Toegevoegde waarde

Heeft u vragen over Software Defined Storage of bent u geïnteresseerd in een implementatie van SDS dan bent u bij SCCT aan het juiste adres. SCCT heeft ervaring met de implementatie van deze uitgebreide SDS oplossingen. We komen graag bij u langs voor een demonstratie. Aansluitend op de demonstratie kunnen we uw exacte eisen en wensen bespreken.