Heb jij nog geen CRM-systeem, maar je wel altijd al afgevraagd wat een CRM-systeem nou eigenlijk doet? Welke voordelen het kan hebben voor jouw bedrijf? Een Customer Relationship Management systeem is dé tool om de relatie met je klant te verbeteren!

Een CRM-systeem helpt organisaties klantcontacten up-to-date te houden, klantinteracties bij te houden en klanten te beheren. Wanneer data in een CRM-systeem staat georganiseerd, leidt dit tot een beter begrip van je klanten. Op zijn beurt verandert dit vanzelf tot betere en effectieve communicatie. In deze blog lichten we 7 dingen die je beter doet met een CRM-systeem kort toe.

1. Verbeter de relatie met jouw klanten

Relatiebeheer is erg belangrijk voor bedrijven. Vooral klanten verwachten een steeds hogere mate van service en proactief contact. Een CRM-systeem helpt je met het zichtbaar maken wat er allemaal speelt, wanneer je weer contact moet opnemen, wanneer welke vragen zijn gesteld, wanneer vervolgacties of afspraken staan gepland. Ook kun je overzichten maken van type klanten of marketinglijsten voor je volgende mailactie. Eigenlijk te veel om op te noemen.

2. Voorspel hoe druk jouw bedrijf wordt

Met een CRM-systeem wordt het makkelijker om te voorspellen hoe druk jouw organisatie wordt. In het CRM-systeem heb jij namelijk een overzicht in de openstaande verkoopkansen. Binnen deze verkoopkansen kun je voorspellen wanneer de verkoopkans valt en wat de omvang hiervan is. Hierdoor kan je bijvoorbeeld je inkoop en personeelsplanning afstellen op de te verwachten drukte.

Voorbeeld van toepassing: In het CRM-systeem is terug te vinden dat in het eerste kwartaal van het jaar 60% van de potentiële klanten verkoopkansen zijn geworden en dat dit een jaarlijks een terugkerend patroon is. Door deze gegevens kun jij beter voorspellen hoe je het personeel in moet zetten en wat de kosten en opbrengsten zullen zijn in het jaar erop.

3. Meer inzicht in het bereiken van je doelen

Het komt vaak voor dat organisaties onvoldoende inzicht hebben of ze op de goede weg zijn. Als dat niet het geval is, wat moet er dan gebeuren om op de goede weg te komen? Met een CRM-systeem krijg je zicht op waar je staat in het behalen van de doelen en kun je bijsturen zodat je sneller doelen kunt bereiken. Je kijkt vooruit, maar leert ook van het verleden omdat je deze gegevens goed hebt bijgehouden en daardoor inzichtelijk hebt gemaakt wat je in de toekomst beter kunt doen.

4. Tijdsbesparing

Een CRM-systeem kan op veel gebieden zorgen voor tijdsbesparing. Nooit meer zoeken naar klantgegevens en gerelateerde informatie, maar ze altijd centraal en overzichtelijk opgeslagen hebben, hoe handig klinkt dat? Met een CRM-systeem is dit mogelijk. Alle gegevens van de klant worden bij elkaar opgeslagen. Zo hoef jij nooit meer lang te zoeken.

5. Minder tijd kwijt zijn aan het maken van offertes

Door met een CRM-systeem te gaan werken, is kopiëren en plakken in offertes verleden tijd. In het CRM-systeem kan worden gebruikgemaakt van templates die aansluiten op jouw huisstijl. De gegevens uit het CRM-systeem worden automatisch ingevuld in de offerte.

6. Kom beter voorbereid bij klanten

Goed voorbereid bij klanten komen is erg belangrijk. Onvoorbereid zijn komt onprofessioneel over. Door het gebruik van een CRM-systeem kun jij alle vastgelegde contactmomenten inzien die er zijn geweest in het verleden. Wat is er al besproken en afgesproken? Hiermee voorkom je dat er geen zaken worden herhaald of vragen worden gesteld waar de klant eigenlijk al antwoord op heeft gegeven bij een andere collega.

7. Mis geen verkoopkansen meer

Hoe jammer is het om verkoopkansen mis te lopen? Verkoopkansen missen omdat je overzicht mist of te druk bent? Vaak is er ook geen centraal overzicht waardoor er langs elkaar heen wordt gewerkt. Medewerkers kunnen van elkaar denken dat een verkoopkans al is opgepakt, terwijl niemand dit heeft gedaan. De verkoopkans wordt op deze manier misgelopen. Met een CRM-systeem mis jij geen verkoopkans meer door centraal overzicht en proactieve meldingen!

Graag helpen wij jou met het volledig faciliteren van de implementatie van een nieuw CRM-systeem voor jouw organisatie, afgestemd op jouw unieke wensen en werkwijze. Op basis van de uitgangspunten regelen wij de benodigde licenties, support en de samenwerking om deze investering tot een gegarandeerd succes te maken!