We zijn alweer aanbeland bij dag 3 van Microsoft Ignite in Orlando. Vanaf vandaag gaan de sessies de diepte in en wordt er uitgebreid stilgestaan bij de werking van de nieuwe features.

Functionaliteit binnen het Azure platform verandert wekelijks, en misschien wel dagelijks. Veels te veel om hier allemaal te behandelen, dus we halen de vier meest interessante en toepasbare nieuwe functies eruit die wij vaak terug zien bij onze klanten of waar we op zaten te wachten.

Azure Virtual Machine Integration

De Azure Virtual Machine Integration feature helpt bij het inventarisen van VMs voor een organisatie. Het maakt het mogelijk binnen de Virtual Machine (VM) update management configuratie om inventarisaties en auditing uit te voeren voor zowel Windows als Linux virtual machines.

Vanuit de portal kunnen organisaties eenvoudig een maintenance plan aanmaken. Zo kunnen ze aangeven welke updates dienen te worden geïnstalleerd en wanneer deze updates geïnstalleerd moeten worden. Met inventarisaties kunnen zij een overzicht verkrijgen van de geïnstalleerde software binnen een VM. Dit alles wordt samengebracht in een rapport dat eenvoudig doorzoekbaar is. Zo verkrijgen ze een beter inzicht van wat er binnen VMs aan toepassingen gebruikt wordt.

Door alle wijzingen binnen een VM bij te houden, kan een organisatie gemakkelijk zien wat er is gebeurd als er een calamiteit optreedt. Niet alleen op het niveau van een event, maar ook tussen services, toepassingen, software, register en op bestandsniveau.

Azure Migrate

Zou het niet handig zijn wanneer een organisatie de gehele on-premises infrastructuur in kaart kan brengen hoe zij naar Azure kunnen migreren?

Met Azure Migrate weet een organisatie:

  • Welke servers naar Azure gemigreerd kunnen worden
  • Welke onderlinge afhankelijkheden applicaties hebben
  • Hoe met bovenstaande twee items om te gaan tijdens de migratie
  • De juiste sizing van Azure VMs, op basis van het huidige gebruik

Azure Migrate presenteert dit alles in een duidelijk en overzichtelijk rapport. Zo is het niet meer de vraag hoe, maar wanneer de migratie naar Azure plaats vindt.

Azure File sync

Veel van onze klanten vragen ons: “We hebben File server met statische gegevens, vaak veel gegevens. We willen deze gegevens binnen de gehele internationale organisatie beschikbaar maken, maar geen nieuwe investeringen doen in hardware om de gegevens aan te bieden en liever niet migreren naar SharePoint Online en OneDrive for Business, hoe pakken we dit aan?”

Ons antwoord is vanaf nu: met Azure File sync.

Deze toepassing zorgt er namelijk voor dat de on-premises bestandsserver synchroniseert met de Azure File Sync dienst, waarbij Azure ervoor zorgt dat de gegevens over verschillende geografische Microsoft datacenters beschikbaar gesteld kunnen worden. Met Sync Groups kunnen organisaties aangeven op welke locaties ze de gegevens beschikbaar willen hebben. Bij een eventuele calamiteit, waarbij de shares onbereikbaar zijn, kan een organisatie simpelweg een Windows Server (VM) (in Azure) uitrollen en Azure File sync erop configureren. Nadat de cache is herbouwd, zijn de gegevens weer beschikbaar.

Powershell in Azure Shell Cloud

Voor onze hard-core PowerShell scripters (we noemen geen namen…) is er eindelijk een volledig functionele PowerShell editor binnen Azure. Binnen de Azure Portal hebben ze in een geautoriseerde shell overal toegang. Met ‘overal’ bedoelen we ook echt overal en vanaf elk device, want er is namelijk mobile app integratie op apparaten met Android en iOS. Vanuit Cloud Drive kunnen alle scripts die gemaakt zijn toegepast worden via een mobile device. Vastlopers qua scripting, die vroeger tot problemen leidden, vormt nu ook geen probleem meer: De kans dat iemand anders voor die ene Azure toepassing een script gemaakt heeft is groot. Ons advies is vanaf nu om altijd even de Azure Shell Cloud Script Gallery te raadplegen. Dit bespaart kostbare tijd, die u vast beter kunt besteden.