Nieuwe features in Azure

Tijdens de virtuele versie van Microsoft Ignite zijn er zoals we gewend zijn enorm veel nieuwe features aangekondigd. Hieronder een kleine greep uit alle nieuwe opties die wij graag uit willen lichten.

Azure Orbital (preview)

Met de preview van Azure Orbital gaat de cloud letterlijk naar een hoger niveau. Microsoft spreekt van Ground Station as a Service (GSAAS). Hiermee is het mogelijk om informatiestromen vanuit satellieten en ruimteschepen direct naar Azure te schrijven. Voor het gemiddelde bedrijf niet een dienst die snel gebruikt zal worden, maar zeker een mooi voorbeeld van de vooruitgang van de techniek.

Lees er hier meer over

Azure Automanage (preview)

Met Azure Automanage is het makkelijker geworden om vanuit de Azure portal te zorgen dat servers voldoen aan best practices. Er kan een baseline worden opgebouwd waarin bijvoorbeeld back-up, security policies, update management, monitoring en DSC worden opgenomen. Zo’n baseline kan vervolgens op specifieke virtuele machines worden toegepast. Door deze techniek is het mogelijk om bijvoorbeeld afzonderlijke baselines voor devtest-VMs en productie-VMs in te richten.

Lees er hier meer over

Windows Admin Center in het admin portal (private preview)

Voor het managen van servers is tevens aangekondigd dat Windows Admin Center beschikbaar gaat worden direct in de Azure Portal. Deze dienst is nu in Private preview.

Lees er hier meer over

Azure backup center (preview)

Met Backup Center brengt Azure een nieuwe management tool om vanuit één scherm alle back-up operaties binnen Azure te monitoren, analyseren en beheren. Hierbij kunnen bijvoorbeeld meerdere recovery services vaults in één opslag bekeken worden. Daarnaast wordt er volop doorontwikkeld aan de back-up mogelijkheden binnen Azure. Zo is het nu mogelijk om losse datadisks van virtuele machines individueel te back-uppen en te restoren

Lees er hier meer over

Azure Resource mover (preview)

Met Azure Resource mover is het nu mogelijk om resources te verplaatsen naar een andere regio binnen Azure. Dit kan van pas komen als een resource bijvoorbeeld per ongeluk in een verkeerde regio is geplaatst, of als er nieuwe regio’s beschikbaar komen. Op dit moment is het mogelijk voor enkele resource types, voornamelijk rondom IAAS compute.

Lees er hier meer over

Azure private marketplace (preview)

De marketplace is een collectie van standaardoplossingen die beschikbaar zijn in Azure. Denk hierbij aan (voor)geconfigureerde virtuele machines met bijvoorbeeld SQL of BizTalk, maar ook Veeam oplossingen, network appliances of een WordPress implementatie. Er zijn zo’n 17.000 applicaties beschikbaar. Door de private marketplace wordt het nu mogelijk om een gerichte marketplace voor een subscription te maken, zodat er controle is op welke resources er beschikbaar worden gesteld aan de gebruikers van Azure. Zo kan er voorkomen worden dat resources worden uitgerold die niet voldoen aan het bedrijfsbeleid of die hoge kosten meebrengen.

Lees er hier meer over

Azure Communication services (preview)

Met de preview van Azure Communication services is het mogelijk geworden om communicatie services eenvoudiger te koppelen aan zelf ontwikkelde apps. Denk hierbij aan (video)bellen, chat of sms. Deze services zijn ondergebracht onder een API en SDK zodat het voor ontwikkelaars mogelijk is om custom oplossingen rondom communicatie te bouwen.

Lees er hier meer over

Logic apps: performance, hosting en ontwikkelmogelijkheden

Het is op dit moment mogelijk om logic apps te ontwikkelen in Visual studio code. De ervaring is vergelijkbaar met ontwikkeling in Azure, waarbij zelfs lokaal getest kan worden door gebruik te maken van de Azure function core tools. Naast deze ontwikkelmogelijkheden is de performance verbeterd en zijn er meer opties voor hosting.

Lees er hier meer over

ARM templates: Bicep

Hoewel deze tool al eerder dan Microsoft Ignite aangekondigd is, is hij het benoemen waard.

Bicep is een nieuw ontwikkelde taal om ARM templates te ontwikkelen. Deze taal is gemaakt na feedback over het JSON-model waar ARM templates nu uit bestaan. De bedoeling is om het eenvoudiger te maken om Infrastructure as Code naar Azure uit te rollen. Bicep kan ARM templates genereren. Het zal de huidige templates dan ook niet vervangen. Wel kan het de ontwikkeling een stuk toegankelijker maken voor de ontwikkelaars.

Lees er hier meer over

Conclusie

Hoewel veel van deze features in preview zijn, zijn er veelbelovende tools beschikbaar gekomen. Dit is slechts een kleine greep uit de aankondigingen. Alle aankondigingen kunt u vinden in the book of news.

Heeft u interesse in één van deze nieuwe features? Wij helpen u graag met de implementatie.